Jablkové pité

Autor: Rennatte <rennatte(at)dobrotyodrenaty.sk>, Kategória: Koláče, Vydané dňa: 08. 01. 2016 (1223x prečítané)

Jablkové pité Jemný krehký jablčník, ktorý si jednoducho ozdobíte podľa fantázie a určite prekvapíte hostí svojou kreativitou.

Postup prípravy receptu:

Múku s práškovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva preosejeme do misy, pridáme pokrájané zmäknuté maslo (ak je tvrdé z chladničky,  tak ho treba nastrúhať na hrubšom strúhadle), vajíčka,  citrónovú kôru a vypracujeme cesto konzistencie ako linecké alebo mäkká plastelína, zabalíme do fólie a na chvíľu odložíme do chladničky. Zatiaľ si očistíme a postrúhame jabĺčka,pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme cukrom, škoricou a umytými hrozienkami, môžeme pridať aj hrsť sekaných orechov. Ja mám na tieto koláče pripravené jabĺčka od leta nastrúhané a zasterilizované vo vlastnej šťave. Pripravíme si plech na pečenie a odstrihneme papier na pečenie vo veľkosti plechu 2 kusy. Vyberieme cesto z chladničky rukou odoberiem časť cesta, tak do hrsti a odložíme, potom cesto rozdelíme na polovicu. Položíme na dosku s papierom na pečenie a vytvarujeme obdĺžník

 

Cesto rozvaľkáme na veľkosť papiera, okraje odrežeme, aby sme mali pekný obdĺžnik zarovno papiera na pečenie, zvyšné cesto pridáme k tomu odloženému kúsku, budeme ho potrebovať na zdobenie koláča. Takto pripravené cesto preložíme aj s papierom na pečeni na plech.

 

Moje jabĺčka od leta, ako by som ich v komore našla :-)

 

Cesto posypeme strúhankou a rozotriem strúhané a ochutené jabĺčka.

 

Druhú časť cesta tak isto rozvaľkáme o upravíme, namotáme na valček a prenesiem na okraj plechu s jabĺčkami a odmotáme, prikryjeme jabĺčka

 

odložený kúsok cesta rozvaľkáme a vykrojíme formičkou na cesto rôzne tvary, podľa sezóny

 

Cesto na plechu popicháme vidličkou a poukladáme vykrojené tvary, dáme piecť pri teplote 180°C 25-30 minút

 

Vychladnutý koláč nakrájame a posypeme práškovým cukrom.

 



Suroviny: CESTO: 600g hladkej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 200g práškového cukru, 250g masla, 2 vajíčka, 1KL strúhanej citrónovej kôry,PLNKA: 800g strúhaných jabĺk, mletá škorica, vanilkový cukor, hrozienka, 2PL kryštálového cukru, citrónová šťava z 1/2citróna, strúhanka

http://www.dobrotyodrenaty.sk/recepty.php?akce=view&cisloclanku=2016010001&nazov=jablkove-pite

[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasov: 1] Hlas hore 1 2 3 4 5 Hlas dole