Špaldové šišky

Autor: Rennatte <rennatte(at)dobrotyodrenaty.sk>, Kategória: Koláče, Vydané dňa: 14. 01. 2016 (1133x prečítané)

Špaldové šišky Zdravšia verzia fašiangovej dobroty

Postup prípravy receptu:

Do teplého mlieka pridáme med a štipku soli, premiešame

 

Múku preosejeme do misy, spravíme malú jamku do ktorej vylejeme trocha teplého osladeného mlieka, rozdrobíme droždie a necháme spraviť kvások, pridáme zvyšné mlieko, žĺtka, rum, mäkké maslo, premiešame a vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.

 

Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 5mm a pohárom alebo formičkou vykrojíme kolieska

 

Vykrojené kolieska prikryjeme utierkou a necháme 30 minút nakysnúť

 

Do nakysnutých koliesok spravíme prstom jamku

 

Do širšej panvice, alebo kastróla dáme rozohriať masť, v ktorej šišky vypražíme z oboch strán do zlatista. Začíname pražiť zo strany,  kde je jamka. Masti treba viac, aby šišky v nej plávali. Upražené ukladáme na tácku alebo plech so servítkami, aby nasiakli prebytočný tuk zo šišiek. Do jamky vychladnutej šišky dáme lyžičkou kôpku lekváru

 

 



Suroviny: 400g špaldovej hladkej múky, 250ml mlieka, 20g droždia (polovica kocky), štipka soli, 2PL medu, 2 žĺtka, 50g masla, šípkový džem, bravčová masť

http://www.dobrotyodrenaty.sk/recepty.php?akce=view&cisloclanku=2016010002&nazov=spaldove-sisky

[Akt. známka: 0 / Počet hlasov: 0] Hlas hore 1 2 3 4 5 Hlas dole