HOME Slovenský jazyk

Dnes je: 26.05.2018 meniny má: blahoželáme.

  O mne   Moje služby   Kontakt   NOVINKY   Súťaž/Kvíz        
   
Recepty kategórie
Najnovšie recepty

Neexistujú vhodné data!

Najnovšie Informácie
03.04.2015: Vyhodnotenie veľkonočnej súťaže:
Vyhodnotenie veľkonočnej súťaže o balíky produktov Podravka: 1.balík produktov v hodnote 20€ získava Katka Jankovýchová 2.balík produktov v hodnote 15€ získava Marek Baďura 3.balík produktov v hodnote10€ získava Katarína Šeďová
Výhercom gratulujem a ostatným prajem viac šťastia v ďalších súťažiach
Anketa
Páči sa Vám naša nová stránka www.dobrotyodrenaty.sk?

Ano (1374 hl.)
 
Nie (997 hl.)
 
Celkom hlasovalo: 2371
Zobraziť všetky ankety
Spolupracujeme

Bylinkáreň * Pesto z medvedieho cesnaku
Vydané dňa 25. 03. 2015 (1879 prečítané)
Pesto z medvedieho cesnaku medvedí cesnak, olivový olej, morská soľ

Postup prípravy receptu:

Najprv si nájdeme miesto, kde rastie medvedí cesnak, dokáže vytvoriť takýto krásny zelený koberec a zbierame len listy bez stopky

 

 Listy umyjeme a nasekáme na menšie kúsky

 

osolíme a premiešame. Do mixéra nalejeme asi 100ml oleja a po hrstiach pridávame listy a mixujeme na hladký krém. Oleja toľko, aby nám vznikla riedka krémová hmota a soli toľko, aby pri ochutnaní bola zmes mierne presolenej chuti, ale dominantná musí byť chuť cesnaku.

 

prelejeme do sklenenej misy a pokračujeme kým neminieme všetky listy. Naložíme do sklenených pohárov, dobre uzavrieme a skladujeme v chladničke do ďalšej sezóny.

 

 

Túto liečivú aromatickú cibuľovinu si ľudia často zamieňajú s jedovatou konvalinkou. Poradím, ako sa tomu vyhnúť a akými spôsobmi bylinku doma zužitkovať.

Podľa čoho bylinku spoznáme

Hlavne podľa typickej cesnakovej vône. Vôňu zacítime skôr, ako na samotnú bylinku natrafíme. Vytvára krásny zelený koberec najmä vo vlhkých lužných, listnatých a horských lesoch a na lúkach od konca marca až do mája.

Zámena s jedovatou konvalinkou sa dá vylúčiť chytením listu bylinky medzi prsty a jemným pošúchaním, čím sa uvoľní cesnaková aróma. Tak si môžeme byť istí, že ide o medvedí cesnak.

Medvedí cesnak má rovnaké vlastnosti a v kuchyni ho možno použiť namiesto bežného cesnaku. Má dokonca ešte viac liečivých účinkov, pretože je to bylinka a pranostiky hovoria, že je to medvedí cesnak preto, lebo má medvedie účinky, čiže silné ako medveď. Iné zase hovoria, že pre medveďa po prebudení je to prvá potrava, ktorú vyhľadá, aby ho po zime posilnila. Myslím si, že obe sú pravdivé, veď naši predkovia a zvieratá v tom majú jasno.

Ako tento poklad prírody použiť a uchovať

Najlepšie je naplno využiť sezónu a čerstvosť. Najemno nasekané listy použiť do polievok, nátierok, praženice, na slané osúchy so smotanou, na varené zemiaky, do rizota, alebo mäsa.

Do zásoby je najlepšie pripraviť pesto s kvalitným olivovým olejom a soľou, ktoré v chladničke vydrží v dobre uzavretom sklenenom pohári až do ďalšej sezóny.

Nasekaný medvedí cesnak je vhodné aj zmraziť, buď samotný, alebo zapracovaný do masla, tu však treba dať pozor na dobré balenie, inak sa môže stať, že svojou arómou napadne ďalšie uskladnené potraviny v mrazničke. Pri tomto skladovaní by som volila dvojité alebo vákuové balenie a vždy v množstve na jedno použitie, aby sme z väčšieho množstva nemuseli prácne odsekávať potrebné množstvo.

Na pravidelné užívanie je vhodná tinktúra, ktorá sa pripravuje zaliatím čerstvo najemno nasekanej bylinky 38- až 40-percentným liehom. Po 14-dňovom odstátí na slnečnom mieste sa precedí cez plátno a užíva po 10 kvapkách denne.

Pri bylinkách je charakteristickým znakom sušenie, ale v prípade medvedieho cesnaku to neplatí. Práve sušením táto bylinka stráca liečivé účinky, preto listy do zásoby nesušíme.

Účinky pre náš organizmus

Prečisťuje krv
Priaznivo pôsobí na žalúdok a črevá
Odvápňuje cievy a zabraňuje ich vápenatiu
Posilňuje imunitný systém



Popis receptu: Najlepšie je naplno využiť sezónu a čerstvosť. Najemno nasekané listy použiť do polievok, nátierok, praženice, na slané osúchy so smotanou, na varené zemiaky, do rizota, alebo mäsa. Do zásoby je najlepšie pripraviť pesto s kvalitným olivovým olejom a soľou, ktoré v chladničke vydrží v dobre uzavretom sklenenom pohári až do ďalšej sezóny.

[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasov: 5] Hlas hore 1 2 3 4 5 Hlas dole

Prihlásenie
Komentáre recepty

Databáza komentárov je prázdná!

Náhodny recept

Databáza je prázdná!

Spolupracujeme
Pridajte sa knám
Súťaž/Kvíz
Súťaž o pomocníkov do kuchyne
Od: 2014-09-16 23:59:59
Do: Uzatvorené
*
 
  Stránky pre RSS správy Stránky pre RSS správy Copyright © 2008 - 2018 Recepty od Rennatte Admin WebMail  

Výmenný Reklamný systém

Valid CSS Valid HTML
  Created by: MSteve Počet návštev: CNW:Counter TOPlist Counter Powered by: CMS phpRS 2.8.1