HOME Slovenský jazyk

Dnes je: 15.11.2018 meniny má: blahoželáme.

  O mne   Moje služby   Kontakt   NOVINKY   Súťaž/Kvíz        
   
Recepty kategórie
Najnovšie recepty

Neexistujú vhodné data!

Najnovšie Informácie
03.04.2015: Vyhodnotenie veľkonočnej súťaže:
Vyhodnotenie veľkonočnej súťaže o balíky produktov Podravka: 1.balík produktov v hodnote 20€ získava Katka Jankovýchová 2.balík produktov v hodnote 15€ získava Marek Baďura 3.balík produktov v hodnote10€ získava Katarína Šeďová
Výhercom gratulujem a ostatným prajem viac šťastia v ďalších súťažiach
Anketa
Páči sa Vám naša nová stránka www.dobrotyodrenaty.sk?

Ano (1551 hl.)
 
Nie (1067 hl.)
 
Celkom hlasovalo: 2618
Zobraziť všetky ankety
Spolupracujeme

Zaváraniny * Šípkový lekvár z pasírovaných šípok
Vydané dňa 13. 10. 2015 (1145 prečítané)
Šípkový lekvár z pasírovaných šípok šípky, kryštálový cukor

Postup prípravy receptu:

Umyté šípky vložíme do väčšieho hrnca, zelejeme vodou zarovno šípok a dáme variť do mäkka. Keď sú šípky mäkké, odstavíme a necháme ochladnúť. Celú zmes potlačíme tlačidlom na zemiaky, aby sme vytlačili čo najviac dužiny zo šípok. Ak začne zmes veľmi hustnúť na kašu, prilejeme vodu.

 

Po častiach pasírujeme cez sitko, dobre zatlačíme, aby sme vytlačili čo najviac šťavy a dužiny.

 

Prepasírovanú šťavu znova prelejeme cez hustejšie sitko, také ktoré zachytí aj najmenšie chĺpky.

 

Čistú prepasírovanú šťavu dáme do širokého kastróla, toľko aby výška nepresahovala 10cm, to je asi 600ml, záleží na šírke kastróla, ale ide o to, aby zmesi nebolo veľa a dáme variť. Zmes začne vrieť, troška peniť a za stáleho miešania varíme a odparujeme prebytočnú vodu cca 15 minút.

 

Šťava sa mení na lekvár a hádže husté bubliny, vtedy pridáme 100 až 150g cukru a ešte 5-10 minút povaríme. Na okrajoch hrnca vidno ako sa lekvár zredukoval.

 

Pre toto potrebujeme variť v tenkých vrstvách a nie naraz, aby sme videli na dno hrnca a ak nastane takáto hustota, že prejdem vareškou a ostane mi cestička a vidím dno hrnca je lekvár hotový.

 

Nalejeme do pohára, zaviečkujeme a pokračujeme ďalšou dávkou v tom istom hrnci, až kým neminieme všetku šípkovú prepasírovanú zmes. Všetky naplnené poháre zasterilizujeme, ak máte skúsenosti s otáčaním horúceho lekváru, tak stačí na pár minút otočiť hore dnom, aby chytilo viečko. 

 

 



Popis receptu: Oproti pôvodnému receptu je tento odľahčený od pracného čistenia šípok, ale zasa si dáme tú námahu s pasírovaním a s vedomím, že sa lekvár robí aj s chĺpkami a zrniečkami, ktorých sa zbavíme až pri pasírovaní cez dve sitká.

[Akt. známka: 0 / Počet hlasov: 0] Hlas hore 1 2 3 4 5 Hlas dole

Prihlásenie
Komentáre recepty

Databáza komentárov je prázdná!

Náhodny recept

Databáza je prázdná!

Spolupracujeme
Pridajte sa knám
Súťaž/Kvíz
Súťaž o pomocníkov do kuchyne
Od: 2014-09-16 23:59:59
Do: Uzatvorené
*
 
  Stránky pre RSS správy Stránky pre RSS správy Copyright © 2008 - 2018 Recepty od Rennatte Admin WebMail  

Výmenný Reklamný systém

Valid CSS Valid HTML
  Created by: MSteve Počet návštev: CNW:Counter TOPlist Counter Powered by: CMS phpRS 2.8.1